Frequently Asked Question

Vad är ett SPF-record och hur administrerar vi det?
Senast uppdaterad 9 månader sedan

SPF (och DKIM) handlar om att bevisa att de mail som ni som ägare av ett domännamn skickar faktiskt kommer från er. Allt fler e-postservrar har därför börjat kolla om inkommande mail använder sig av SPF och om mailet inte gör det så skickas det till skräpkorgen. Det är därför viktigt att ni aktiverar SPF så att era mail inte hamnar i skräpkorgen hos mottagaren och ni blockerar spammare från att missbruka ditt domännamn.

Så här lägger ni in ett SPF-record

1. Logga in på er cPanel.

2. Klicka på ikonen Levererbarhet för e-post i kategorin E-post.

image

3. Ni kan se en lista över alla domäner och subdomäner på ert konto med statusinformation om var och en. Klicka på Hantera för att redigera SPF för domännamnet.

image

4. Om ni ser en varning som i nedanstående bild betyder det att domännamnet inte använder våra namnservrar. Ni kommer då inte att kunna hantera SPF via din cPanel hos oss. Ni kan dock göra ändringarna i ert webbhotellkonto hos och sedan kopiera DNS-inläggen till er DNS-leverantör.

image

5. Ni kan se kort information om ert SPF-inlägg under rubriken SPF. För att ändra SPF-inställningarna behöver ni klicka på knappen som heter Redigera

image

6. 

image

7. Ert nuvarande SPF-inlägg och det inlägg som cPanel rekommenderar visas på sidan Redigera SPF-inlägget. Dessa fält går dock inte att redigera direkt utan ändringar görs längre ner på sidan.

image

8. Den första delen låter dig lägga till ytterligare mailservrar baserat på deras värdnamn. Om mailserverns finns inlagd som en A-pekare på värdnamnet behöver du använda Lägg till ett nytt "Host (+a)" inlägg. Om mailservern är tillagd som en MX-pekare på värdnamnet behöver du istället använda Lägg till ett nytt "+mx" inlägg.

image

9. Ni kan även lägga till IPv4 och IPv6-adresser för andra mailservrar som ni vill godkänna för att skicka mail från er domän.

image

10. Mailleverantörer tillhandahåller ofta listor med information om deras mailservrar som kan inkluderas i SPF-inlägg. Oderlands lista finns tillgänglig som ett TXT-inlägg på _vsp.oderland.comoch de flesta domäner som använder Oderlands DNS-servrar har redan det SPF-inlägget inkluderat. För att lägga till listor från andra leverantörer i ditt SPF-inlägg klickar du på Lägg till ett nytt "+include" inlägg.

image

11. Nedanstående inställning styr vad som ska göras med mail som bryter mot ditt SPF-inlägg. Som standard sätts ~all på slutet av ditt SPF-inlägg vilket indikerar till den mottagande servern att du som domänägare inte bryr dig om någon bryter mot ditt SPF-inlägg. Med följande val kan du ange att ingen mailserver borde acceptera mail som bryter mot SPF. Ditt SPF-inlägg kommer då avslutas med -all.

image

Vänligen vänta!

Vänligen vänta... det tar en sekund!